Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka smješten je na području Šibensko-kninske županije i obuhvaća površinu od 109 km2 najljepšeg toka rijeke Krke i donji dio rijeke Čikole. Nacionalnim parkom proglašen je 1985. godine.

Pet su ulaza u NP Krka: Lozovac, Skradin, Roški slap, Burnum i Kistanje. Mi smo ovaj put kao polaznu točku odabrali Skradin i ugodnom 20-minutnom vožnjom brodom stigli do Skradinskog buka.

Skradin_ploca Labudovi_Skradin

Skradinski buk najduži je i najposjećeniji slap na rijeci Krki i jedna je od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske. Tu se vode Krke i Čikole posljednji put zajedno prelijevaju preko 17 stuba dugih 800m, a za toplijeg vremena posjetitelji se ovdje mogu i kupati.

Skradinski_buk___Krka 

Ugodnom i sigurnom šetnjom drvenim stazama i mostovima možete uživati u ljepotama rijeke i raznolikog biljnog svijeta (860 vrsta).

Stablo Priroda Most

Bogata etnografska zbirka smještena je u obnovljenim vodenicama iz 19. stoljeća i u njima se prezentiraju stari zanati. Tako možete vidjeti kao su se u stara vremena obavljali poslovi mljevenja žitarica, pranja i stupanja sukna, tkanja torba i prostirki za pod (tapeta), kovanja potkova, oranja, sijanja, vijanja, priprema hrane u staroj kužini i sl.

Hydro_Dam Hydro

Na Skradinskom buku nalaze se i ostaci nekadašnje hidroelektrane "Krka" koja je izgrađena i započela s radom 1895 godine, samo dva dana poslije Tesline hidroelektrane na slapovima Nijagare. Usporedo s njom izgrađeni su dalekovod za prijenos električne energije dug 11 km i gradska mreža za rasvjetu - prvi cjelovit elektroprivredni sustav u Hrvatskoj. Tako je grad Šibenik dobio električnu energiju prije mnogih europskih gradova.

I na kraju, izlet opet završavamo u Skradinu, gradiću bogate povijesti i eno-gastronomske ponude. Još večera u jednom od mnogih izvrsnih restorana i čaša vrhunskog debita, i dan se može nazvati savršenim.

Već smo isplanirali naš sljedeći posjet, jer ostalo je još mnogo toga za vidjeti: ostalih šest od ukupno sedam prekrasnih slapova (Bilušića buk, Brljan, Manojlovac slap, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap), otočić Visovac na kojem se nalazi Franjevački samostan, Burnum (ostaci rimskog vojnog logora), Oziđana pećina (prapovijesni lokalitet)...

Skradin_pogled

Nacionalni park Krka i Skradin uključeni su i u naše jednodnevne i višednevne vinske ture, a više informacija o samom parku potražite na službenoj stranici www.npkrka.hr .

Fotogalerija

Hrvatska
WINE TOURS

Croatia Wine Tours
Croatia regions Croatia destinatons