Stancija 1904 (Ruralna kuća) Šifra: Lux045

Kapacitet: 6+2
Istra - Istra - Svetvinčent
OPIS:

Svetvinčent ili Savičenta, dobio je ime po crkvi iz 12.st. koju je sam papa AIeksandar III priznao porečkim biskupima.  Prema povijesnim dokumentima ovaj je kraj bio okružen gustim hrastovim šumama, a Savičenta čiji se počeci vezuju uz benediktince koji su raskrčili šume, načinili puteve, izgradili crkvu i prve kuće, postupno se razvila u jedan od najljepših primjera planiranog urbanizma na istarskom poluotoku. Kako u ovom kraju nema prirodnih riječnih tokova, cisterne su od sudbinskog značenja, a jedna od najstarijih nalazi se u samoj Stanciji 1904. Planska gradnja Savičente započela je još 1490. a planove su, pretpostavlja se, izradili poznati venecijanski arhitekti rane renesanse. Savičenta ima geometrijsku strukturu: središnji trg, Placa ima pravokutan oblik, a okružuju ga zdanja crkvene i svjetovne vlasti. Uz sjeverni dio Place nalazi se jedan od najstarijih kaštela na poluotoku – Kaštel Morosini Grimani. U neposrednoj blizini te i takve, poviješću i kulturom bogate Savičente, na nadmorskoj visini od 266 metara, u selu Smoljanci koje broji 173 duše, smjestila se Stancija 1904. čije ime otkriva godinu izgradnje masivne kamene kuće. Stancija 1904. obnovljena je pod nadzorom restauratora kako bi se sačuvao izvorni izgled, a zdanje je okruženo vrtom od 6 000 m2 na kojem raste 127 vrsta biljaka. Na imanju se nalaze kuća za odmor i tri apartmana, s ukupno 16 kreveta. Svi smještaji kategorizirani su sa 4 zvijezdice a 2 apartmana prilagođena su osobama s invaliditetom.

Stancija 1904. nadaleko je poznata po svojim školama kuhanja koje su tematski podijeljene na 4 godišnja doba, podjednako obrađujući “plavu” i “zelenu” kuhinju i njegujući načelo korištenja samo onih namirnice koje nam priroda nudi u određenom periodu godine. Drugo pravilo škole kuhanja jest korištenje lokalnih proizvoda koji se nabavljaju od malih proizvođača iz Istre. Glavno polazište škole kuhanja je autohtona istarska kuhinja, pa se stoga na meniju u Stanciji 1904. nalaze domaći kruh iz krušne peći sa začinskim travama, ručno rađene tjestenine s tartufima, šparogama, gljivama i različitim mesnim umacima, maneštre, istarska supa te tradicionalne slastice.

Stancija 1904. dobitnica je nagrade EDEN (European Destination of Excellence) za 2012/2013. u kategoriji pristupačni turizam jer na ovom su imanju smještajne jedinice i okolica prilagođeni starijim osobama i osobama s invaliditetom, a jelovnici i cjenici osim na nekoliko jezika, pisani su i Brailleovim pismom za slijepe i slabovidne osobe.
Stancija 1904. dobila je preporuku planetarno popularnog magazine CondeNast Traveller koji izrijekom navodi da se ovdje nudi udoban smještaj i izvrsna hrana.
Stancija 1904. dobitnik je titule “Recommended on TripAdvisor”, priznanja koje se selektivno dodijeljuje samo onim objektima diljem svijeta koji na temelju objava korisnika/posjetitelja zavrijede tu titulu zbog kvalitete svojih usluga. TripAdvisor mjesečno ima preko 50 milijuna posjetitelja.
Škola kuhanja Stancije 1904. je u američkom magazinu Gourmet specijaliziranom za gastronomiju, svrstana na 47. mjesto u svijetu.
Lonely Planet svrstava Stanciju 1904. na drugo mjesto The Best stay in Istria.

Nadoplata za 1 noć: +30%
U cijenu je uključeno piće dobrodošlice, voda, plin, posteljina, završno čišćenje, prijava.

PODACI O SOBAMA:
CIJENA Dnevni najam objekta (EUR)
01.01.-30.06.
01.09.-31.12.
364 €
01.07.-31.08.
470 €

Boravišna pristojba je uključena u cijenu.
POŠALJI UPIT